Wanneer uw kunstgebit gebroken is, een scheur vertoond, een tand of kies kapot is of ontbreekt, kan uw gebitsprothese in de meeste gevallen gewoon gerepareerd worden. Soms is het maken van een afdruk noodzakelijk.
Heeft u last van een loszittend kunstgebit, dan is het mogelijk uw kunstgebit aan de binnenzijde te voorzien van een nieuwe “voering”.
Wij raden u aan minstens één keer per twee jaar uw gebitsprothese te laten controleren. Een kunstgebit op implantaten, het zogenaamde klikgebit, zelfs één keer per jaar. Uw klinisch prothese technicus houdt dan alles in de gaten en kan vroegtijdig inspringen op eventuele klachten. Indien gewenst sturen wij u door naar de tandarts of mondhygiëniste waarmee wij goede contacten hebben. Bovendien in hetzelfde pand gehuisvest zijn zodat u snel en professioneel geholpen wordt.
Wanneer u gaat slapen, moeten uw kaken rust krijgen. Het ’s nachts inhouden van, met name uw ondergebit, kan leiden tot een verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor zal het kaakbot sneller slinken. Met een loszittend ondergebit als gevolg. Ook zal uw slijmvlies sneller geïrriteerd raken. Bewaar uw gebitsprothese in een glas water. Leg uw prothese nooit in heet water. Spoel uw kunstgebit altijd goed af met water voordat u hem weer in uw mond plaatst.
Net als bij eigen tanden en kiezen verdient uw kunstgebit de beste zorg. U wilt immers dat uw kunstgebit er mooi en nieuw uit blijft zien. Reinig uw gebitsprothese na iedere maaltijd, zodat er geen voedingsresten en bacteriën op of onder uw prothese achterblijven. Als u die niet verwijdert, kan uw tandvlees op den duur gaan ontsteken. Gebruik voor het schoonmaken van uw kunstgebit een speciale protheseborstel, water en een beetje zeep. Gebruik vooral geen tandpasta, omdat dat teveel kan schuren. Wanneer u uw kunstgebit boven de wasbak reinigt, laat dan even een laagje water in de wasbak staan. Of leg een handdoek onder de plek waar u uw gebitsprothese schoonmaakt. Dit voorkomt dat de prothese breekt als het uit uw handen valt. Om vorming van tandsteen op uw kunstgebit te voorkomen raden wij u aan om minimaal een keer per week uw kunstgebit een nachtje in een reinigingsmiddel te leggen. Borstel de volgende ochtend uw kunstgebit goed schoon en spoel het af met een beetje water. Leg uw gebitsprothese nooit in heet water en gebruik nooit bleekwater, tandpasta of andere schuurmiddelen. Om tandsteen te verwijderen kunt u het kunstgebit ook een nachtje in pure keukenazijn leggen.
Naast een goede gebitsverzorging is een goede mondhygiëne ook erg belangrijk. Reinig het slijmvlies waarop uw gebitsprothese rust. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel met fluoridetandpasta. Door het masseren van het slijmvlies bevordert u de doorbloeding en voorkomt u irritaties aan het slijmvlies.
Over het algemeen kunt u van de volgende vergoedingen uitgaan:
Reparaties en aanpassingen aan de volledige prothese worden voor 90% vergoed vanuit uw basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekering zijn extra vergoedingen mogelijk. En betaalt u mogelijk niks bij.
Reparaties aan gedeeltelijke protheses zoals een kunstharsplaatje en frameprothese worden alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Wij hebben met de meeste zorgverzekeraars langdurige contracten, zodat u het voordeligst uit bent!